Repadmin – avagy a replikáció ellenőrzése

Mi az a repadmin, mire jó?

A repadmin egy diagnosztikai segédprogram, ami Windows 2008 Server feletti verziókabn érhető el (vagy ha van RSAT installálva) és arra szolgál, hogy megvizsgáljuk az Actice Directory replikáció állapotát. Az Actice directory replikáció egy kritikus service, amely a Forest-ben a domain kontrollerek között végzi a szinkronizációt. Ha replikációs problémák lépnek fel, nem működnek majd megfelelően az authentikációs és hálózati erőforrások (share, print stb)

Összegzett replikációs státusz és áltanános állapot:

repadmin /replsummary

A /replsummary kapcsoló megmutatja az általános replikációs állapotot, valamint a sikertelen/sikeres replikációs kísérleteket, azok százalékos arányát, valamint a legnagyobb replikációs időközöket.

 

A replikációs partner és az állapot megjelenítése:

A /showrepl kapcsolóval a replikációs partner és állapot kérdezhető le. Ez segít megérteni az egyes Domain Controllerek szerepét a replikációs folyamatokban. Ezenkívül ez a kapcsoló megjeleníti az összes replikált objektum GUID-ját és annak eredményét. Ez segít meghatározni, hogy mely objektumok nem replikálódnak.

repadmin /showrepl

 

Egy adott tartományvezérlő replikációs partnerét jeleníti meg:
Ha szeretné látni egy adott tartományvezérlő replikációs állapotát, akkor használja ezt a parancsot.

repadmin /showrepl <DC neve>

 

Csak a replikációs hibák megjelenítése:
A showrepl kapcsoló sok információt ad. Ha csak a hibákat szeretnéd látni, használd ezt a parancsot. Jelen példában nincs hiba.

 

A replikációs várólista (queue) megjelenítése:
Ha nem túl nagy a domain környezet, akkor gyakran nulla lesz az érték, mivel kevés replikáció fordul elő.

Repadmin /Queue

 

Az Active Directory replikáció kikényszerítése:
Használd a következő parancsot, ha szeretnéd kikénysszeríteni a replikációt a tartományvezérlők között. Például, ha a DC03 nincs szinkronban, akkor futtasd a DC03-on.

Ez pull (húzás) replikációt fog végrehajtani, ami azt jelenti, hogy a frissítéseket a DC04-ről DC03-ra húzza le.

repadmin /syncall dc03 /AeD

Amennyiben (pull) replikációt szeretnél használni akkor add meg a /P kapcsolót.  Például, ha változtatásokat hajtasz végre a DC03-on, és a változtatáskoat replikálni szeretnéd más DC-kre, használd ezt a parancsot:

repadmin /syncall dc03 /APeD

Leave a Comment